Bułeczki drożdżowe z czeko-śliwką i cynamonem, polane lukrem waniliowo-śmietankowym

Bułeczki drożdżowe z czeko-śliwką i cynamonem, polane lukrem waniliowo-śmietankowym

Składniki na ciasto:

540 g mąki pszennej + do wałkowania,
25-30 g świeżych drożdży,
90 g cukru kokosowego,
2 jajka,
80 g masła,
szczypta soli, 
250 ml ciepłego mleka.

Składniki na nadzienie:

220 g czeko-śliwki w słoiku od Spiżarnia pod lasem,
2 garści cukru,
60 g masła,
2 łyżki cynamonu.

Składniki na lukier serkowy:

60 g miękkiego masła,
0,5 szklanki cukru pudru,
3 łyżki mleka,
1 łyżka pasty waniliowej,
100 g śmietankowego serka kanapkowego.

Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i jajka. Dokładnie i energicznie zagniatamy przez 5 minut, ciasto będzie odrobinę luźne. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Ciasto umieszczamy w oprószonej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

Po wyrośnięciu rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Blat i ciasto posypujemy mąką, pierwszą część wałkujemy na prostokąt. Rozpuszczamy masło, rozsmarowujemy połowę po całości, następnie część czeko-śliwki, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w niezbyt ciasny rulon. Kroimy na kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej, nadzieniem do góry bułeczki. Czynności powtarzamy z drugą partią ciasta. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy przez około 25 minut do zezłocenia. Składniki na lukier ucieramy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gładkiej, słodkiej i gęstej masy. Polewamy wierzch bułek i zjadamy.

Smacznego!

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje na temat aktualnej oferty oraz promocji?
Zapisz się do naszego newslettera!
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez firmę Spiżarnia pod lasem wskazanych przeze mnie w powyższym formularzu danych osobowych w celu przedstawienia oferty oraz wysyłki wiadomości marketingowych. Polityka prywatności

Opinie Klientów

Pyszne przetwory domowe, które nie zamieniłabym na nic innego! Dżemy to poezja smaku, którą doceniają również moje dzieci, a sos do spaghetti zrobił furorę wśród znajomych.

Kasia Lewandowska

Pesto z jarmużu można by jeść dzień w dzień. Dżemy doskonałe. Produkty te to praca i i pomysł bardzo zdolnej i smakowitej dziewczyny. Polecam

Joanna Michałek

Domowe przetwory palce lizać! Smaki dzieciństwa powróciły w najlepszym wydaniu, dzięki malinowym dżemom od Spizarni pod lasem. Chyba najlepszy producent dżemów jakiego produkty miałam okazje spróbować. Polecam nie tylko łasuchom, którzy uwielbiają słodkości.

Justyna Wiśniewska

Gorąca polecam.Skorzystaliśmy z ofert koszy prezentowych dla  naszych odbiorców. Realizacja zamówienia bez zarzutu, produkty spełniły nasze oczekiwania. Wizualizacja zestawów zgodna z faktycznie otrzymanym produktem.

Agencja eventowa, Warszawa

Jestem już stałym klientem Spiżarni. Skład produktów jest dla mnie kluczowy, ponieważ mam już dość chemii, którą fundują nam wszelkiego typu masowi producenci. Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki z dżemami spiżarni i są absolutnymi fanami czekośliwki. My z żoną świeże pesto z makaronami na obiad czy też świeżym pieczywem na śniadanie moglibyśmy jeść zawsze.

Piotr Kłosiński

Produkty Spiżarni nabyłem podczas targu zdrowej żywności w niedzielny poranek  na Ursynowie.  Mieliśmy z rodziną przepyszne śniadanie. Dżemy świetne, a pesto coś wspaniałego. Gorąco polecam. 

Adam Szymański

Przepisy

Pierś z kurczaka faszerowana pesto, suszonymi pomidorami, mozzarellą i odrobiną masła.

Pierś z kurczaka faszerowana pesto, suszonymi pomidorami, mozzarellą i odrobiną masła.

Składniki: 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka, 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki pasty czosnkowej, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz.

Bułeczki drożdżowe z czeko-śliwką i cynamonem, polane lukrem waniliowo-śmietankowym

Bułeczki drożdżowe z czeko-śliwką i cynamonem, polane lukrem waniliowo-śmietankowym

Składniki na ciasto: 540 g mąki pszennej + do wałkowania, 25-30 g świeżych drożdży, 90 g cukru kokosowego, 2 jajka, 80 g masła, szczypta soli,  250 ml ciepłego mleka.

Naleśniki z musem malinowym

Naleśniki z musem malinowym

Ciasto: 10 łyżek mąki pszennej, 1 szklanka wody,  0,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Kontakt

Art Food Aleksandra Śleszyńska
ul. Głęboka 4
09-408 Borowiczki-Pieńki

mob.tel. +48 575 103 147
e-mail: biuro@spizarniapodlasem.pl

Przejdź do formularza

© 2019 Wszelkie pawa zastrzeżone Spiżarnia pod lasem. Projekt i wykonanie: Hedea.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem