Składniki na ciasto:
540 g mąki pszennej + do wałkowania,
25-30 g świeżych drożdży,
90 g cukru kokosowego,
2 jajka,
80 g masła,
szczypta soli,
250 ml ciepłego mleka.
Składniki na nadzienie:
220 g czeko-śliwki w słoiku od Spiżarnia pod lasem,
2 garści cukru,
60 g masła,
2 łyżki cynamonu.
Składniki na lukier serkowy:
60 g miękkiego masła,
0,5 szklanki cukru pudru,
3 łyżki mleka,
1 łyżka pasty waniliowej,
100 g śmietankowego serka kanapkowego.
Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i jajka. Dokładnie i energicznie zagniatamy przez 5 minut, ciasto będzie odrobinę luźne. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Ciasto umieszczamy w oprószonej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Po wyrośnięciu rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Blat i ciasto posypujemy mąką, pierwszą część wałkujemy na prostokąt. Rozpuszczamy masło, rozsmarowujemy połowę po całości, następnie część czeko-śliwki, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w niezbyt ciasny rulon. Kroimy na kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej, nadzieniem do góry bułeczki. Czynności powtarzamy z drugą partią ciasta. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy przez około 25 minut do zezłocenia. Składniki na lukier ucieramy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gładkiej, słodkiej i gęstej masy. Polewamy wierzch bułek i zjadamy.
Smacznego!