Składniki:
4 małe pojedyncze piersi z kurczaka,
2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki pasty czosnkowej,
1 łyżeczka oleju,
2 łyżeczki sosu sojowego,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
4 łyżeczki pesto z jarmużu od Spiżarnia pod lasem,
1 kulka mozzarelli,
5 suszonych pomidorów,
4 cienkie kawałki schłodzonego masła,
sól,
pieprz.
Do obtoczenia:
1 jajko,
bułka tarta lub panier kukurydziany,
wykałaczki.
Piersi kurczaka marynujemy w sosie sojowym, oleju, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Zostawiamy na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na noc w chłodnym miejscu. Mięso cienko rozklepujemy za pomocą tłuczka, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pesto, masło, mozzarellę, posiekane suszone pomidory i dokładnie zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Podsmażamy z dwóch stron na lekko złoty kolor. Następnie pieczemy przez około 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Podajemy z ryżem i ulubioną sałatą z sosem miodowo – musztardowym.
Smacznego!!!